Wednesday, 4 January 2012

10 PERKARA YANG SIA-SIA

Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia, yakni :-


1. Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri tetapi tidak dimohonkannya doa untuk ibu-bapanya sendiri dan kaum Muslimin.


2. Orang yang kerapkali membaca Al-Quran tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.


3. Laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan solat sunat Tahiyatul Masjid.


4. Orang-orang yang melewati tanah perkuburan tetapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.


5. Laki-laki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota , kemudian ia keluar dari kota itu tanpa mengerjakan solat Jumaat berjemaah.


6. Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tetapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.


7. Dua orang laki-laki yang bersahabat tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.


8. Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya tetapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.


9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.


10. Orang yang tidak menyedari tetangganya merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya sendiri.Big Boss : Jom tingkatkan amal baik kita untuk bekalan akhirat..mudah-mudahan kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah.. *minta-minta dijauhkan daripada keburukan..*
Sumber : Diari Islam 20123 comments: