Monday, 28 November 2011

Ann ditag oleh : Nurina Izzati

Contest: Azam Smart Maal Hijrah by DRC & CTK 

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA :)1 Muharram 1433H@27 November 2011. Ya, hari ini merupakan tahun baru Hijrah. Tahun baru Islam. Kalendar Hijrah bermula dari tarikh Rasulullah dan para sahabat berhijrah dari Mekah ke Kota Madinah. Peristiwa ini adalah satu peristiwa besar yang sungguh mengharukan. Perjalanan hijrah tersebut mengambil masa selama lapan hari dan sepanjang 320 kilometer.

Hijrah dalam bahasa arab bermaksud meninggalkan satu tempat untuk menuju ke tempat yang lain. Tetapi hijrah bagi saya, adalah meninggalkan segala unsur-unsur negatif dan menukarkannya kepada yang positif.


Bukan senang sebenarnya untuk meninggalkan sikap atau tabiat buruk yang memang telah lama berada dalam diri masing-masing. Namun saya percaya, kita sebenarnya boleh. Kita perlu berazam dan bersungguh-sungguh untuk berubah ke arah yang lebih diredhai Ilah supaya dapat terus menaikkan imej Islam ke serata dunia. InsyaAllah, seandainya kita menolong agama-Nya, Allah pasti akan menolong kita.

Jadi di sini saya ingin menyeru anda beramai-ramai, untuk menyertai satu contest anjuran DRC dan CTK. Motif contest ini adalah untuk memberi peluang kepada setiap bloggers untuk mempunyai satu azam sempena maal hijrah. 

Anda mempunyai azam tahun baru? Tulislah di entry anda sambil menyertai contest ini. Anda boleh baca syarat-syarat penyertaan di blog CTK atau DRC. Saya juga turut tidak mahu melepaskan peluang bila terjumpa contest ini di blog abang DRC.

Sumber penulisan : Nurina Izzati
*****************************************************************************************


p.s. : Ann segan la nak kongsi azam Ann.. Ann berani promosikan je..hihi ;)No comments:

Post a Comment